Baggrund
Baggrund

Gode råd om sikkerhed på nettet

 

Internettet giver os masser af muligheder for at gå på opdagelse, oprette og dele indhold og kommunikere med venner nær og fjern. For at få det bedste ud af dit fibernet er det vigtigt at beskytte og sikre dig. Uanset om du er ny på internettet eller en garvet ekspert, kan vores gode råd og værktøjer hjælpe dig med at navigere sikkert rundt på nettet.

Brug et antivirusprogram

Brug antivirus og firewall. Firewall'en sørger for, at det kun er nødvendig trafik, der kommer ind og ud af din computer. Antivirus sørger for at beskytte din pc mod angreb og skadelige programmer.
Der

Trådløse netværk

Slå kryptering til

Bruger du det trådløse netværk fra Altibox, er kryptering altid slået til. Men bruger du egen trådløs router, så husk at slå kryptering til. Brug krypteringen WPA2 (WiFi Protected Access). Har du et netværk, som er åbent for alle, kan du risikere, at uvedkommende ser med og får fat i mails, chatbeskeder eller måske brugernavne og kodeord.

Stærkt kodeord til trådløst net

Sørg for et stærkt kodeord til dit trådløse netværk. Et godt kodeord er i den forbindelse på 20 eller flere tilfældige tegn. Undgå 'rigtige' ord og find på nogle selv.

Webbrowser og e-mail-program

Sørg for at opdatere webbrowser og e-mail-program

Opdater din webbrowser og dit e-mail-program så får du de nyeste sikkerhedsforbedringer. Har du mulighed for det, kan du slå automatisk opdatering til.

Installer kun hvad du har brug for

Og slet de programmer, som du ikke bruger. Det gælder især, hvis du ikke sørger for at holde programmerne opdateret.

Hent kun fra websider du stoler på

Du bør kun hente programmer fra sider, som du stoler på. Vær opmærksom på om du skal afgive personlige oplysninger eller acceptere reklamer, før du installerer et program.
Vær på vagt overfor fildelingsprogrammer og gratis programmer.

Sæt sikkerhedsniveauet op i din browser

Hvis du sætter dit sikkerhedsniveau op, så bliver du spurgt før informationer, filer og programmer overføres til din computer.

Opbevaring af fortrolige data

Opbevar kun fortrolige data på en computer som du kun har helt selv kontrol over. Husk at rense den for al data, hvis du skal skille dig af med den.

E-mail

Reager ikke på mystiske og uopfordrede henvendelser

Hverken din bank eller SKAT beder dig bekræfte dine kontooplysninger via en e-mail eller over telefonen. Hvis en e-mail beder dig om fortrolige oplysninger, skal du se bort fra det, da det med stor sandsynlighed er et forsøg på phishing. Er du i tvivl, så slet mailen.

Vær opmærksom på vedhæftede filer

Når du åbner en vedhæftet fil, skal du også være opmærksom, da filer kan indeholde virus. Det er især e-mails fra personer, som du ikke kender, og filer med mærkelige navne, du skal være på vagt overfor. Tjek at dit antivirusprogram automatisk scanner filer, for selvom afsenderen er en, du kender, har du ingen garanti for, at vedkommendes computer ikke er angrebet.

Slet spam uden at åbne det

Hvis du åbner eller svarer på spam, kan afsenderen se det, og du vil sandsynligvis få mere spam. Brug eventuelt et spamfilter hvis du ikke allerede gør det.

Indstil sikkerheden i dit e-mail-program

Hvis du har Outlook, går du i 'Indstillinger' og derefter 'Sikkerhedscenter', hvor du klikker på 'Indstillinger for sikkerhedscenter'. Her kan du forhøje e-mail-sikkerheden og sikkerhedsniveauet for vedhæftede filer.

Adgangskoder

Lav altid stærke adgangskoder

Adgangskoder er uden tvivl den vigtigste beskyttelse af personlige informationer. En stærk adgangskode bør bestå af otte tegn, indeholde små og store bogstaver, mindst ét tal og også et specialtegn som f.eks. !, _, #, ? eller *. Adgangskoder til din netbank og dit trådløse netværk bør du være ekstra omhyggelig med.

Genbrug ikke passwords

Det kan være besværligt at huske på alle de forskellige passwords, men det er bedst at bruge mange forskellige. Ellers har kriminelle adgang til alle dine ting, hvis de først er brudt ind i en tjeneste.

Aktiver adgangskode på din computer

Så skal der altid tastes en kode, hver gang du eller en anden vil logge på.

Pas på din adgangskode til netbank

Lær din kode udenad og gem den et sikkert sted. Undlad altid at bruge den samme kode i andre sammenhænge.