Fibernet – den hurtigste forbindelse?

I dag bliver fibernettet betegnet som værende den bedste internetløsning på markedet. Men hvad er egentlig forskellen på en lynhurtig fiberforbindelse og en helt almindelig COAX forbindelse? Og hvad med 5G? 

Fibernet og COAX er begge teknologier, som bruges til at levere kablede internetforbindelser. De har nogle forskelle, når det kommer til hastighed, stabilitet og tilgængelighed. 5G er derimod et mobilnet, der ikke kræver nedgravning, teknikerbesøg og ej heller træk af kabler i din bolig. 

Hvad er fibernet?

Fibernet er den hurtigste og mest stabile type internet på markedet. Fibernet bruger optiske fibre til at overføre data, som giver højere hastighed sammenlignet med COAX. Fiberen bliver leveret via lyslederkabler, som er lavet af hård plast med tynde lyslederfibre indeni af glas. 

Fiberoptiske signaler har en større båndbredde og er mindre modtagelige for forstyrrelser, hvilket resulterer i en mere stabil og hurtig internetforbindelse. Fibernet kan også let opgraderes til højere hastigheder, når det bliver nødvendigt.

Hver husstand har sin helt egen forbindelse, og kan derfor ikke blive påvirket af, at naboer eller andre er på netværket samtidig. Fiber er symmetrisk, så hastigheden på at uploade og downloade er den samme. Bland andet på grund af disse egenskaber er fibernet spil-entusiasternes foretrukne forbindelse. Den hurtige svartid giver god stabilitet og hurtig responstid. 

Fiberalliancen har lavet en lille explainer om fibernettet.

COAX – Hvad er det?

Navnet COAX kommer fra kabeltypen “koaksialkabel”, som de fleste kender som antennestikket. Denne teknologi overfører dataene elektronisk ved hjælp af kobberkabler via kabel tv og er oprindeligt skabt til kabel-tv, men er sidenhen blevet omdannet til også at understøtte internet – og kan også levere høje hastigheder.

Den har asymmetrisk hastigheder, hvor upload-hastigheden er lavere end download-hastigheden. Derudover kan en coax forbindelse blive påvirket af forhold som f.eks. sne eller antallet af brugere, da forbindelsen deles med naboerne og andre, der bor omkring dig.

Til gengæld er internet via antennestikket som oftest også er en billigere løsning end fibernet og installationen er nem, da den allerede er etableret langt de fleste steder i Danmark.

Men hvad med 5G?

5G-mobilnettet bliver nogle gange omtalt som noget, der kan gøre både COAX og fibernet overflødigt med tiden. Men hvad er op og ned i den sag? Det afhænger måske i virkeligheden af, hvilket behov man har. 

5G mobilnettet har sine fordele, men også ulemper. Den største fordel er, at det er super nemt. Det kræver som nævnt hverken indgravning eller trækning af kabler. Du er heller ikke bundet af geografi, men kan tage din forbindelse med dig i sommerhus m.m. En af de største ulemper er, at man udenfor de største byer formentlig ikke vil opleve de høje hastigheder, som man normalt forbinder med 5G. Samtidig får man heller ikke samme stabilitet og vil kunne opleve udsving, som vil skade eksempelvis hastighed, som vil påvirke downloadhastigheder, gamingoplevelsen og streaming.

Computerworld har dykket ned i en detaljeret test af 5G sammen holdt med fibernet, som du finder her.

Hvad er så bedst?

Som forbruger kan det være svært at se forskellen på de forskellige måder at komme på internettet på. Før man begynder udelukkende at sammenligne på pris og oplyste hastighed, så kan man med fordel holde sig for øje, hvad man skal bruge sin forbindelse til, og hvilke behov man har og om man er okay med at dele sin forbindelse med naboerne i “prime-time”. 
Det kan måske virke tillokkende med en trådløs forbindelse, som du kan tage med dig. Så længe du altså ikke har de store krav til stabilitet eller hastighed, eller bor et sted med lidt ringere dækning. Ønsker du den hurtigste og mest stabile forbindelse vil fibernettet altid levere den bedste oplevelse – uanset hvad du bruger din forbindelse til og hvornår. 

COAX

 • Asymmetriske up- og download
 • Tab af signal over afstand
 • Ofte billigere end fibernet
 • Nem installation

Fibernet

 • Ny teknologi – skabt til internet
 • Hurtig svartid
 • Ens up- og download
 • Ikke sårbar for signal tab

5G-mobilnet

 • Begrænset hastighed
 • Lidt længere svartider
 • Assymmetrisk up- og download
 • God omkring større byer
teens_med_mobil_og_ipad

Fibernet

I en tid hvor vi bruger internettet hver eneste dag til bl.a. hjemmearbejde, streaming og gaming, stiger behovet for en stabil og hurtig forbindelse. Med fibernet er du garanteret lynhurtigt og stabilt internet døgnet rundt – da fibernettets uendelige kapacitet giver dig en fremtidssikret løsning, hvor hele familien kan være online på samme tid – uden det går udover hastigheden og stabiliteten.

Hos Altibox tilbyder vi internet via fibernettet og også via coax i enkelte områder. Vores mest populære produkter er Premium Internet, som giver dig den mest komplette internetløsning med alt inklusiv. Indtast din adresse og se, hvilke hastigheder vi tilbyder på din adresse og vælg den fiberforbindelse, der passer til lige netop dit behov.

100 Mbit
Via fiber
 • Inkl. telefonsupport
 • Inkl. Wifi router
 • Tryg Surf
Fra 99 kr. / md.
Tjek adresse
300 Mbit
Via fiber
 • Inkl. telefonsupport
 • Inkl. Wifi router
 • Tryg Surf
Fra 99 kr. / md.
Tjek adresse
1000 Mbit
Via fiber
 • Inkl. telefonsupport
 • Inkl. Wifi router
 • Tryg Surf
Fra 99 kr. / md.
Tjek adresse