Baggrund
Baggrund

Fremtidens medievaner kræver fibernet

Sidst opdateret 23. februar 2017

 

Om streaming og nye tv-vaner

Inden for få år er der sket en eksplosiv ændring af vores måde at se tv og lytte til musik på. Hvor vi tidligere indrettede os med fjernbetjening og et tilrettelagt tv-program, er vi i dag medbestemmende og planlægger vores egen tv-tid.

Markedet byder på et kæmpemæssigt udvalg af streamingtjenester, og vi kan se film og tv til enhver tid og gennem et væld af enheder, som computere, tablets og smartphones – udover det traditionelle tv.

Vi er ikke begrænset til sofaen i stuen, da internettet for længst har givet os friheden til at se tv overalt i hjemmet, mens bærbare medier som smartphones og tablets underholder os på farten.

Flere enheder i hjemmet stiller krav til forbindelsen

Antallet af husstande, som har en tablet, er hastigt stigende. Hele 61 pct. har en iPad eller anden tablet i 2016 mod 50 pct. i 2015. Det svarer til, at mere end hver andet hjem har en tablet. Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at 83 pct. af den voksne befolkning i 2016 har en smartphone mod 77 pct. i 2015.

Selve tv-transmissionen holder ikke helt trit med den eksplosive udbredelse af tablets. Så selvom vi stadig bruger meget tid på at se tv, er der stadig mange, som nyder sofaens bekvemmelighed og afslapning med en fjernbetjening og et fastlagt tv-program. Men ofte med en anden skærm ved hånden, også kaldet second screen, nemlig fænomenet med at se tv og samtidig være online på mobil og tablet.

De mange tablets, smartphones og computere i husstandene er kommet for at blive, og efterhånden som flere tager online streaming til sig og antallet af streamingtjenester og måder, vi kan få adgang til dem på fortsat stiger – så æder fremtidens tv mere og mere båndbredde.

Udviklingen stiller krav til internethastigheden og flere og flere danske hjem efterspørger fibernet og høje hastigheder. De mange online streamingtjenester har givet fibernettet et boost, for det er her, at fibernettets styrke for alvor kommer til sin ret. Fibernettet har et klart og stort forspring i forhold til andre typer bredbåndsforbindelser. Fibernettet er ikke begrænset af, hvor mange enheder der er på nettet eller hvor meget de enkelte enheder trækker af båndbredde.

Blandt Altibox-kunder er den gennemsnitlige bredbåndshastighed 72,8 Mbit.

Lige hurtig up- og download

Også i forhold til den øgede brug af cloud-tjenester, hvor brugerne gemmer billeder, data og filer online i skyen uden brug af harddisk kommer fibernet til sin ret, da traditionelle bredbåndsforbindelser typisk har meget lav upload.

“Fibernettet har lige høje up- og download. Det er ligegyldigt, hvor meget du bruger, og hvor mange I er på, hastigheden er den samme. Forbrugerne er altid sikret den hastighed, der er betalt for, når forbindelsen er kablet”, siger Lars Thorup Nielsen, teknisk chef hos Altibox.

Altibox-streaming

Tendensen med brug af mere streaming tv og flere tablets i hjemmene ses også allerede i brugen af Altibox Web-tv. I sommeren 2013 introducerede vi streamingtjenesten og væksten i brugen af den var meget høj lige fra start. I dag har vi 3.000 unikke brugere hver måned fordelt på app og browser.

“Med den opmærksomhed, der har været omkring de nye internetbaserede tjenester, forventer vi fortsat en stor tilgang af nye kunder på Altibox Web-tv i 2016. Vi streamer masser af film og tv-serier hver måned, og der er intet, der tyder på, at det skulle gå i en modsat retning”, siger Jacob Immersen, produktchef hos Altibox.

“Hvor markedet i tidligere år blev drevet af stykvis filmleje på vores tv-portal, følger web-tv næsten lige så godt med”, tilføjer Jacob Immersen.

I det følgende vil vi se på en række streamingtjenester og apps og tage bestik af, hvad de mange online-tjenester, apps og nye platforme som C More Play og TV2 Play tilbyder.

Kilde: dst.dk